PP-GROUP
Laadittu 4.4.1999 - päivitetty viimeksi 7.10.2004


HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA

Huom: Kehystettyihin kuviin on linkattu jotakin, mikä avautuu kuvaa napsauttamalla!

Helsinki-Vantaan lentoasema sijaitsee noin 15 km etäisyydellä Helsingin keskustasta melko suoraan pohjoiseen. Nykyisin sinne pääsee vain autolla, pyörällä, kävellen ja lentämällä, mutta myöhemmin myös junalla. Vantaan suunnitelmista saat lisätietoja napsauttamalla viereistä karttakuvaa.

Helsinki-Vantaan lentoasema on :in kotikenttä. Finnair lentää pisimmät lentonsa nykyisin MD-11-konetyypillä. Sillä pääsee esimerkiksi Helsingistä San Franciscoon ilman välilaskua. Vanhat ihmiset saattavat vielä muistella DC-10-konetyyppiä, joka oli muuten saman näköinen, mutta siinä siiven kärkiä ei ollut taivutettu noin tyylikkäästi ylöspäin. MD-11:

MD-11

Helsingin seudulla on ollut kolme muutakin lentokenttää. Niistä Friggesbyn kenttä Porkkalassa kynnettiin 1950-luvun lopussa silloisen Maalaisliiton mahtikaudella pelloksi. Siellä vierailleet venäläiset MIG-15- koneet olivat ensimmäiset suihkukoneet, joita Suomessa nähtiin. Siihen aikaan niitä kylläkin kutsuttiin "reaktiokoneiksi". Santahaminan vesilentosataman ovat aallot huuhdelleet tiehensä.

Sensijaan Helsinki-Malmin perinteikäs lentokenttä toimii edelleen ja palvelee nykyisin pienkoneilmailua. Tarkemmin: Malmin lentoaseman ystävät ry

Jos joku seuramatkalaisistamme tulee Helsinkiin omalla pienkoneellaan, helikopterilla, laskuvarjolla tai ilmalaivalla, suosittelen sen jättämistä Malmille matkan ajaksi.

Malmin ja Vantaan lentoasemien välillä ei ole säännöllistä liikennettä, mutta muutama henkilö voi päästä kyydissäni vanhalla Saabillani.

Saab SF-340 (lisätietoja kuvaa napsauttamalla):

Muita kulkuyhteyksiä Helsingin ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä ovat mm:

 • Finnairin bussi (Elielin aukiolta Rautatieaseman vierestä Töölönkadun kautta)
 • Bussi 615 (Rautatientorilta)
 • Bussi 519 (Vuosaaresta ja Itäkeskuksesta)
 • Tavalliset taksit ja erityiset lentokenttätaksit
 • Monista muistakin suunnista on bussiyhteys lentoasemalle, mm. Tikkurilan asemalta, Turusta jne. (Kts. myös: Vantaan sisäinen liikenne ja Pikavuorojen aikataulut).

  Finnairin lisäksi ainakin seuraavat lentoyhtiöt liikennöivät Helsinki-Vantaan lentoasemalle päivittäin. Jokainen logo toimii linkkinä, jota napsauttamalla pääset ao. lentoyhtiön omille sivuille.

  Liikenne ei ole Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhtä vilkasta kuin sitä vilkkaammilla kentillä, mutta ei toisaalta myöskään niin hiljaista kuin hiljaisemmilla kentillä. Tarkemmin sanottuna reittikoneiden lähtemis- ja saapumistilanne on *reaaliaikaisesti* juuri nyt tämä:

  Lähtevät: ja saapuvat lennot

  Lentoasemarakennukset on hiljattain uusittu enkä löydä enää netistä piirrosta, josta näkisi, missä mitäkin on. Aiemmin oli netissä selkeät kuvat, joiden avulla pystyi kotona suunnittelemaan, mitä reittiä kannattaa pyytää ajamaan, missä kohdassa kannattaa nousta autosta ja mitä reittiä kävellä. Ilmailulaitoksen sivuilla on kyllä muuten paljon tietoa, mutta visuaalinen hahmottaminen ilman pohjakuvaa on vaikeaa. Helsinki-Vantaan lentoaseman kerrotaan tulleen palkituksi yhtenä maailman parhaista lentoasemista, mutta harvoin matkustavan kannalta se on mielestäni nykyisin vaikeaselkoinen eli sekava. Lisäksi se on joinakin kellonaikoin kovin ruuhkainen - matkustajat ovat kuulemma joutuneet joskus seisomaan jonossa yli tunninkin.

  Tämän sivun kuvat ja logot on lainattu Vantaan kaupungin, Polyteknikkojen ilmailukerhon sekä yllä lueteltujen lentoyhtiöiden sivuilta.

  Portille 4

  Päiväohjelmaan

  Tämän sivun alkuun Matkasuunnitelmasivulle

  Vastuullinen matkanjärjestäjä: Paastainen Publishing Co
  Copyright © 1997-2004: Timo Ahjos,
  webmaster@ahjos.net