Auton kesärenkaista

Ote Ilpo Mattilan kirjoituksesta Helsingin Sanomien "Auto & Liikenne" -liitteessä 1.4.2000 (nastarenkaiden käyttöaika päivitetty 30.4.2003)

Käyttöajat

Suomessa nastoitettuja talvirenkaita saa käyttää vuonna 2003 huhtikuun 28. päivään asti, vaikka talvirenkaiden käyttöpakko päättyi jo helmikuun lopussa.

Kulutuspinnat

"Renkaita vaihdettaessa pitäisi mitata, että kulutuspinta riittää turvalliseen ajamiseen myös sadekelillä. Suomessa vaaditaan kesärenkailta vähintään 1,6 millimetrin kulutuspintaa, joka tarkistetaan renkaan keskiosan leveistä pääurista.

Yleisesti suositellaan kulutuspinnan paksuudeksi vähintään 4 millimetriä, sillä 1,6 millin renkailla ei voi sadekelillä turvallisesti ylittää 60 km tuntinopeutta.

Neljän millin kulutuspintaisilla renkailla voi jo ajaa 70 kilometrin tuntinopeutta olosuhteissa, joissa uudet renkaat lähtevät vesiliirtoon 80 km nopeudessa.

Nokian Renkaiden tekemien mittausten mukaan renkaat kuluvat kevätkuukausina jopa neljä kertaa nopeammin kuin myöhemmin kesällä. Nastarenkaiden talvella karhentama asvaltti sekä sekä veden ja jään rapauttama kiviaines aiheuttavat myös paljon rengasmelua."

Ilmanpaineista

"Useimmiten renkaissa käytetään liian pieniä rengaspaineita, mikä selvästi heikentää auton ajo-ominaisuuksia, ja aiheuttaa odottamattomia liikkeitä mm. väistöissä.

Ajovakavuudelle on myös olennaista, että saman akselin renkaissa on sama ilmanpaine. Vajaapaineiset renkaat lisäävät myös polttoaineen kulutusta.

Kuolonkolareiden tutkijalautakuntien mukaan jopa puolet kesäkelin vakavista onnettomuuksista on tapahtunut autoille, joiden renkaissa on ollut liian alhaiset tai epätasaiset ilmanpaineet.

Ohjekirjan ilmanpainesuositus koskee yleensä ajamista 1-3 hengen kuormalla. Jos esimerkiksi auton takaosaan tulee enemmän kuormaa, pitää takarenkaiden ilmanpainetta lisätä 0,2-0,5 baria eturenkaita korkeammaksi."

Nopeusluokat

Artikkelin alkuosa käsitteli renkaiden nopeusluokkia. Nopeusluokka on merkitty renkaaseen jollakin seuraavista kirjainkoodeista: