RAPORTTI VUODEN 1997 KEVÄTSIIVOUKSESTA

Siivoustilanne lauantaina 6.12.1997
Määritelmä: Siivous on prosessi, jossa aineet, esineet ja asiat pannaan oikeille paikoilleen.
Lopputuloksena on ympäristö, jossa on hyvä elää.

Tulostaulu

Virstanpylväs Tavoiteaika Toteutuma'97 Toteutuma'96
Asunto siivottu
ml. kellarikomero, pl. siirtyvät erät
15.6. Valmis 14.11. Jäi kesken
Kulkuvälineet kunnostettu
ajokautta varten
30.6. Alkoi 15.10.
Kesk. 6.12.
Jäi kesken
Kesähuvilakiinteistön
vuosihuolto tehty
31.8. Aloittamatta Jäi aloittamatta

Huh, huh,

Re: Tapahtumien kulku

Aiemmin tänä keväänä tapahtunut:

Siivoustornado pyyhkäisi ensin puhtaaksi eteläseinällä olevan parvekkeen. Sen jälkeen se pyörähti koko asunnon ympäri pesten parvekelasit ja kaikki ikkunat. Pian se teki toisen pyörähdyksen asunnon ympäri ja paikkamaalasi Pinotexilla ikkunapokat, mutta tahri samalla käsillään juuri pestyjä ikkunaruutuja!

Sen jälkeen siivoustornado tuli ikkunasta sisään, laittoi kukille tuoretta multaa ja alkoi puhdistaa keittiön kaappeja niiden sisäpuolelta, lähtien keittiön itäseinän eteläreunasta ja edeten kohti pohjoista. Keittiön pohjoisseinän saavutettuaan se eteni pitkin keittiön pohjoisseinää keittiön länsiseinään asti ja edelleen sitä pitkin keittiön eteläreunaan.

Su 20.7.97: Siivoustornado pyörähti uudelleen keittiön ympäri ja puhdisti kaappien ulkopinnat. Nyt myös keittiön pohjoisseinän kaapit tulivat siivotuiksi, mihin viime vuonna voimat eivät riittäneet. Vuoden 1996 kevätsiivous eteni nimittäin tasaisena rintamana etelästä pohjoiseen eikä koskaan päässyt lieden tasoa pidemmälle vaan sammui siihen. Vuoden 1997 siivous näyttää sensijaan etenevän spiraalimaisesti, joten se on nyt keittiössä pidemmällä kuin keittiön vieressä olevassa olohuoneessa. Illansuussa se pyörähti vielä kevyesti asunnon ympäri ja pyyhkäisi itse aiemmin jättämänsä tahrat ikkunoista isopropanolilla.

VIIKKO 30:

Ma 21.7.97: Aamu näytti avautuvan sangen rauhallisesti, jopa keittiön seinäkello oli pysähtynyt! Puolisen tuntia ennen puoltapäivää tornado kuitenkin heräsi. Se tempaisi kaikki matot mukaansa, heitti ne takapihalla olevalle tampaustelineille ja pöllytti niitä siellä aika lailla. Tapahtuma taisi olla melkoinen shokki kaksi vuotta sitten ostamilleni matoille, jotka eivät ole ennen ulkona olleetkaan. Vain sellaiset käytävämatot, joiden alapinta on sileää kumintapaista ainetta, pysyivät tiukasti eteisen lattiassa kiinni eivätkä tempaantuneet pihalle tampattaviksi.

Ti 22.7.97: Edesmennyt isäni olisi tänään täyttänyt 85 vuotta. Tornado nukkui koko päivän ja muutenkin oli hyvin rauhallista. Olohuoneen pöytäkello pysähtyi vuorostaan patterin loppumisen vuoksi! Ennenkin luonto on ollut isän syntymäpäivinä aika hiljainen. 80-vuotispäivänä (vai olikohan se jo 75-vuotispäivänä?) oli täydellinen auringonpimennys, jolloin linnutkin lakkasivat laulamasta.

Ke 23.7.97: Eilinen osoittautuikin sitten olevan tyyntä myrskyn edellä. Aivan kuten auringonpimennyksen tyynen ja hämärän vaiheen jälkeen alkoi tuulla. Tornado heitti ensin ruokailutilan ja eteisen pohjoispuolella olevien huoneiden irtohuonekalut sekä eteisen käytävämatot keskelle olohuoneen lattiaa ja kansanomaisesti sanottuna pesi sitten kaikki muut parkettilattiat paitsi olohuoneen. Tapahtuman tieteellinen termi ei kuitenkaan ollut pesu vaan nihkeämopitus. Hiukan myöhemmin autokin kävi vaahtopesussa, ei onneksi kuitenkaan vaahtokylvyssä. Auton sisälämpötila oli aluksi 65 astetta Celsiusta, joten ei sitä voinut enää moittia oikein huonosti lämmitetyksi saunaksi. Kyllä siellä irtosi ihan kunnon hiki.

To 24.7.97: Jokakeväinen tarkastuskäynti Isossasaaressa (Hollolassa) pakollisten kunnostustöiden arvioimiseksi. Siellä kuulin, että Jari Litmanen on ostanut huvilan samasta saaresta. Tulomatkalla ajoin vartavasten sellaista reittiä, jonka varrella on kylttien mukaan automaattinen liikennevalvonta. Aluksi ajoin hyvin tarkkaavaisesti sallittua nopeutta 60 km/t. Kun mitään kameroita ja tutkia ei kuitenkaan näkynyt, tarkkaavaisuuteni herpaantui ja vauhti pääsi huomaamatta hiukan nousemaan. Yhtäkkiä huomasin, että olin ajanut tutkaan pienellä ylinopeudella ja lisäksi taisin juuri kameran kohdalla kaivaa nenää! Niin siis kävi siitä huolimatta, että sisareni oli juuri ennen lähtöäni käskenyt tarkkailla nopeusmittaria ja hymyillä kameran kohdalla!

Pe 25.7.97: Yksityiskohtien rakentelua eteisessä ja työhuoneessa. Asensin työhuoneen oveen Abloy-lukon. Oivallus: Välioven ollessa lukittuna koti ja toimisto erottuvat toisistaan. Tunnelma muuttui heti selvästi kodin puolella. Se muuttuisi vielä enemmän, jos sieltä saisi siirretyksi kaikki työpaperit toimiston puolelle. Tällä tavalla kotonaankin työskentelevä saa itselleen vapaa-aikaa! Lopuksi kolme koneellista pyykkiä pestynä ja soveltuvin osin myös mankeloituna.

La 26.7.97: Yksityiskohtien rakentelu jatkui eteisessä ja makuuhuoneessa. Saavutettu virstanpylväs: Kaikki ovet sulkeutuvat nyt monen vuoden jälkeen taas lukkoon asti. Kaapeleita ei siis kulje enää ovien raoista eikä jatkojohtoja, puhelin- tai datakaapeleita ole näkyvissä muualla kuin työhuoneessa. (Muualla kaapelit kulkevat nyt jalkalistan värisessä suljetussa muovikourussa jalkalistan päällä ja menevät huoneesta toiseen seiniin poratuista rei'istä eivätkä raollaan olevista ovista.) Päivä päättyi tiskaukseen.

Su 27.7.97: Tornado lepäili olohuoneessa ja luki lukemattomien sanomalehtien pinosta kahden viikon Hesarit eli tuoreimman viikon pinon päältä ja vanhimman viikon (marraskuulta 1996) pinon alta. Oivallus: Kun viikon Hesarit laittaa ennen lukemista pinoon siten, että viikon lehdistä tulee ikäänkuin yksi paksu Hesari, koko viikko tulee luetuksi "yksin teoin" eli lähes samalla vaivalla kuin pelkkä sunnuntain Hesari. Lopuksi olivat vuorossa "avainlaskelmat". Sen tuloksena syntyi lukitussuunnitelma, jonka tarkoituksena on mm. varmistaa, että vara-avaimet eivät ole lukkojen takana silloin kun niitä tarvittaisiin ja että toisaalta esillä olevat vara-avaimet eivät kokonaan mitätöisi lukkojen [psykologista] vaikutusta. Sellaisia avaimia, joille ei löydy sopivaa lukkoa, jäi pöydälle noin parikymmentä.

VIIKKO 31:

Ma 28.7.97: Tornadonkuljettaja teki aamulla selväksi, että lukemattomien aikakauslehtien ja Kauppalehtien pinot täytyy siirtää syyssiivoukseen. Muuten kesä menee ohitse ennen kesäloman alkua. Sensijaan lukemattomien Hesarien pinosta tulivat luetuiksi yhden viikon lehdet tammikuulta 1997.

Posti toi Kaupparekisterin lähettämän kirjeen, jonka mukaan nimi "Kanfi" on rekisteröity 25.7.1997 minulle toiminimeksi. Siivousinto siirtyi sen vuoksi web-sivuille, tarkoituksena valmistella kotisivujen muuttoa EUnetin palvelimesta amerikkalaiseen palvelimeen, jonka tunnus on www.kanfi.com. Käytännössä siivous tarkoitti eri sivuilla olevien linkkien muuttamista suhteellisiksi osoitteiksi siten, että ne eivät viittaa enää palvelimeen "personal.eunet.fi". Aion kyllä edelleenkin pysyä EUnetin asiakkaana ja pitää siellä sellaisia sivuja, joita ei tarvitse usein muuttaa. EUnetin kotisivupalveluissa on yksi kiusallinen piirre, jota missään muussa käyttämässäni internet-palvelussa ei ole: EUnetissa olevia sivuja voi päivittää vain silloin, kun yhteys internetiin on avattu EUnetin kautta. Viime aikoina lähes joka toinen yhteydenottoyritykseni EUnetiin on epäonnistunut. En tiedä, onko siellä niin ruuhkaista vai onko osa modeemeista vaihdettu sellaisiksi, että ne eivät enää kommunikoi oman modeemini kanssa. Ainoastaan Telivon kautta pääsen sinne aina, mutta se onkin sitten kallein tapani käyttää internetiä Helsingistä.

(Lisätty myöhemmin: EUnetista kerrottiin, että Helsingin soittosarjassa oli jokin vika, joka on sittemmin korjattu.)

Ti 29.7.97: Aamupäivä (klo 16:een asti) meni edellisen urakan päälle nukkuessa ja jatkotoimia ajatellessa. Illan jatkotoimet viimeistelivät kotisivujen siirron Eunetista Kanfiin. Käyttäjien ei pitäisi huomata tapahtunutta muuttoa USA:an muusta kuin siitä, että kansilehdellä olevassa laskurissa on nyt etunolla, jota Eunetin laskurissa ei ollut. Jos jollakin ei ole lainkaan ulkomaanyhteyksiä, sellainen surffailija ei näe sivujani enää ollenkaan.

Ke 30.7.97: Lukemattomien sanomalehtien pinosta tulivat aamulla luetuiksi joulukuun viimeisen päivän ja tammikuun ensimmäisen viikon Hesarit. Tornado pyörähti kerran olohuoneen ympäri imuroiden pölyt yläpinnoilta. Sitten se heitti huonekalut olohuoneen etelä- ja itäseiniltä keskelle huonetta ja liikuskeli pitkin seinän vieriä lattiaa pesten. Yksi nahkainen nojatuoli lensi eteiseen asti, missä se puhdistettiin puuöljyllä ja värittömällä kenkälankilla sekä kengitettiin uusilla huopatarroilla. Kun vielä autoon käytiin teettämässä lukitussuunnitelman mukainen vara-avain, niin kyllä uni maistuikin sitten jo loppupäivän.

To 31.7.97: Aamun uurastus alkoi klo 11.30 tammikuun toisen viikon Hesareitten lukemisella ja 1.8. erääntyvien laskujen maksamisella. Sitten olikin jo nälkä ja lähdin Itäkeskukseen syömään. Sen verran ovat ilmat jo viilenneet, ettei enää tullut hiki laiskan syödessä, ainakaan ilmastoidussa tilassa. Iltapäivällä olikin sitten viimeinen lainmukainen tilaisuus laittaa kesäkuun kirjanpito kuntoon. Samalla tulin tutkineeksi viime vuonna kokeeksi tekemäni pienen dollarisijoituksen toteutuneen tuoton:

Ostin 16.7.96 USD 4000 ja sijoitin ne Borlandin osakkeisiin, koska halusin harjoitella E*traden käyttöä ja minusta tuntui silloin, että Borlandin osakkeen kurssi oli pahasti aliarvostettu sen silloisten tuotteiden erinomaisuuteen nähden. Valitettavasti Bill Gates oli myös kiinnittänyt huomionsa Borlandin tuotteiden paremmuuteen ja osti syksyn aikana Borlandin tärkeimmät tuotekehityshenkilöt joko Microsoftin palvelukseen tai vain ulos Borlandilta sapattivapaalle. Silloin Borlandin kurssi romahti, joten sijoitukseni ei ollut niin hyvä kuin miltä aluksi näytti. Toinen odotukseni toteutui kuitenkin paremmin eli se, että "markan arvo suhteessa dollariin alenee sitä mukaa kuin EU mätänee" . Tasan vuoden aikana USD 4000 sijoitukseni kasvoi USD 4132:ksi, joten dollareille sain verollista tuottoa vuodessa [vain] 3,3 %. Sijoittamani markkamäärä, joka oli kuluineen 18 434 mk, kasvoi 21 854 markaksi, joten markoissa laskettu verollinen tuotto oli 18,5 % vuodessa.

Raportin toiseen osaan