VEROILMOITUKSESTA VAPPUUN, helmikuu

Päiväkirjan aiemmat osat löytyvät v. 1997 arkistosta. Maaliskuulle tästä.

Helmikuu 1998

VIIKKO 9:

Ma 23.2.98 - La 28.2.98:
Arvostettu Pariisin kirjeenvaihtajani puuttui edellä sanomaani (siis alempana olevaan) seuraavin sanoin:

" IE4-asennuskokemuksiesi kuvauksesta voi saada vaikutelman, että Outlook Express korvaisi Outlook 97:n. Ihan näin ei asia ole; Outlook Express ja Outlook ovat täysin erilliset ohjelmat samankaltaisesta nimestään huolimatta.

OE on ja tulee olemaan IE4:n mukana tuleva helppo ja nopea Internet-postiohjelma. Outlook sensijaan on viimeisin sukupolvi MS Exchange-ohjelmasta, jonka historia alkoi ensin Win95:n sähköpostiohjelmana ja sittemmin Exchange-serverin client-sovelluksena. Nimen muuttuessa Outlook:iksi, Exchange client ja Scheduler ohjelmat yhdistyivät. Outlook :han on täydellinen PIM ja paljon muuta.

Olen samaa mieltä kanssasi Outlook97:n teknisestä laadusta, joka jättää paljon toivomisen varaa. Ongelmaan on tulossa korjaus lähiviikkoina: Outlook98. Ohjelma on nopeampi ja luotettavampi kuin edeltäjänsä. Mikä parasta Outlook97:n omistajien pitäisi saada se ilmaiseksi. OL98:ssa on muuten uusi fax-ohjelma; MS osti Symantec:ilta oikeuden toimittaa Winfax Lite-versio integroituna Outlookiin. "

VIIKKO 8:

Ma 16.2.98 - Su 22.2.98:
Viikko sitten "annoin lopulta hulluudelle periksi" eli asensin pöytäkoneeseeni Internet Explorer 4.0 -selaimen ja Outlook Express -sähköpostiohjelman. Minulla oli ne jo kolmella eri CD:llä, mutta olin lykännyt asennusta kuulemieni varoitusten vuoksi.

Varoitusten mukaan aiemmat IE:n versiot eivät sen jälkeen enää toimi samassa koneessa. IE 2 on minulle edelleen erittäin tärkeä, koska haluan kotisivuja laatiessani tarkistaa, miltä ne näyttävät sellaisessa selaimessa, joka ei tue kehyksiä (frames). Niinikään pelkäsin, että ehkä Netscape 3:kaan ei sen jälkeen enää toimi. Se on toinen selain, jolla tarkastan kaikki sivuilleni tekemäni muutokset. Siinähän monet yksityiskohdat näyttävät erilaisilta kuin IE:ssä. Sitäpaitsi Netscape 3 on nopeasti latautuva hyvä selain varsinkin sellaisten Java- ja JavaScript-pitoisten sivujen katseluun, joista IE ilmoittaa "J-script error" tms.

Pakottavana syynä asennukseen - em. varoituksista huolimatta - oli lopulta se, että aloin saada sähköpostisanomia, jotka tulivat palvelimesta koneeseeni normaalisti, mutta eivät kuitenkaan tallentuneet Internet Mail -ohjelman "Inboxiin". Tarkempi tutkimus osoitti, että kaikki sellaiset sanomat olivat Outlook Expressillä laadittuja. Tuo on erittäin kiusallinen juttu, sillä kadonneet sanomat huomaa vain silloin, jos tarkkaan seuraa postin saapumista. Esim: Kun näin ruudulla hetken ajan ilmoituksen "5 messages received", mutta Inboxissa olikin sen jälkeen vain 3 uutta sanomaa, menin Web-postiohjelmalla katsomaan palvelimessa olevan postilaatikon sisältöä ja löysin sieltä hukkaan joutuneet sanomat. Ne olivat edelleen palvelimessa vain sen ansiosta, että aiemmista vahingoista viisastuneena olin määritellyt Internet Mailissa sanomat deletoitaviksi palvelimesta vasta 1 vuorokauden jälkeen niiden lukemisesta.

Outlook Expressiä asentaessani tunsin antaneeni hulluudelle periksi, koska tuo ohjelma houkuttelee kuorruttamaan sähköpostisanomat sellaisilla fonteilla, väreillä, koristekuvioilla yms., jotka eivät ole oikeastaan ollenkaan tarpeellisia, mutta jotka paisuttavat sanomien kokoa, kuormittavat tietoliikenneverkkoa turhan paljon ja vaativat myös lukijan käyttävän Outlook Express -ohjelmaa.

Yhden viikon käyttökokemusten jälkeen olen kuitenkin pelkästään myönteisesti yllättynyt. Asennus sujui täysin ongelmitta, vaikka monenlaisista mahdollisista asennusongelmistakin oli varoitettu. Internet Explorer 2 ja Netscape 3 toimivat edelleen samassa koneessa aivan yhtä hyvin kuin ennenkin. Outlook Express tuntuu erittäin kätevältä sähköpostiohjelmalta - varsinkin minunlaiselle käyttäjälle, joka avaa internet-yhteyden eri kerroilla eri kanavien kautta ja jolla on postilaatikoita useammassa palvelimessa. Vaikka Internet Explorer 4 vie enemmän levytilaa kuin versio 3, se ei onneksi vaadi koneelta enemmän tehoa vaan pikemminkin tuntuu toiminnoiltaan edellistä versiota nopeammalta.

Parasta kaikesta on kuitenkin se, millä tavalla Internet Explorer 4 muuttaa Windows 95:n paikalliskäyttöä, jos asentaja sallii sen tehdä tuon muutoksen. Omassa koneessa olevien tiedostojen hallinta on nyt huomattavasti kätevämpää kuin tätä ennen. Voitaneen ehkä jo sanoa, että tämän jälkeen PC:n käyttö on yhtä kätevää kuin jos käyttäisi Macintoshia (??? :-).

Outlook Express on taas hyvä esimerkki Microsoftin pitkäjänteisyydestä, mikä ei ole ominaista läheskään kaikille muille amerikkalaisille yhtiöille. Office-paketin mukana aikanaan tullutta Outlookin ensimmäistä versiota en kuullut kuvattavan muilla attribuuteilla kuin "aivan keskeneräinen tuote" tai "täysi paska". Samat henkilöt ovat valmiit myöntämään, että uusi Outlook Express on jo erittäin hyvä. Monet muut amerikkalaiset yritykset tekevät johtopäätöksiä liian hätäisesti 1/4-vuositulosraporttien pohjalta. Esim. Compuserve julkisti USA:ssa ja Kanadassa marraskuussa uuden web-pohjaisen palvelun nimeltään "C from Compuserve". Kuluneella viikolla he kuitenkin jo ilmoittivat, että sen jatkokehitys jäädytetään!

Päiväkirjan aiemmat osat löytyvät v. 1997 arkistosta. Maaliskuulle tästä.

Kirjoittajan kotisivulle Kommentteja kirjoittajalle

Copyright © 1998: Timo Ahjos