Artikkeli Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla 4.1.99


Tunnistuskortit sopiviksi

Tietohallintopäällikkö Juhani Jaakola arveli (HS 30.12.) fyysiseen älykorttiin perustuvan tunnistamisen olevan internet-aikana vanhanaikaista. Hän kysyi mm: "Minne tungen kortin Nokia Communicatoriin?". Oikean vastauksen tuohon kysymykseen pitäisi olla: "Siinä on jo älykortti sisällä, joten toista korttia ei tarvita."

Yli puolella suomalaisista on jo älykortti kännykässään. Älykortteihin nojaavat tietojärjestelmät pitäisi tehdä keskenään yhteensopiviksi siten, että myös kännykässä oleva kortti kelpaisi tunnistukseen. Käytännön tilanteissa korttia ei tarvitsisi kaivaa ulos kännykästä, vaan asiakas voisi soittaa palvelua käyttäessään tiettyyn numeroon. Ilman kännykkää oleva voisi käyttää palvelupaikalla pelkkää korttia.

Internetin kautta tapahtuvassa sähköisessä kaupassa älykorttitunnistus olisi helppokäyttöisempää kuin nykyinen SET ja turvallisempaa kuin luottokortin numeron näppäily ja lähettäminen myyjälle. Luottokortin luenta pitäisi kuitenkin järjestää jotenkin suoraan puhelimeen, modeemiin, verkkoliittimeen tai näppäimistön liittimeen siten, ettei tietokoneen sisään tarvitse asentaa mitään.

Timo Ahjos
konsultti
Helsinki
timo@kanfi.com


Oli mielenkiintoista ensinnäkin havaita, että Helsingin Sanomat korjasi käsikirjoituksessani esiintyneen sanan "Internet" muotoon "internet", vaikka kielitoimisto suosittelee isolla i:llä kirjoittamista. Toiseksi oli mielenkiintoista havaita julkaisunopeus. Lähetin käsikirjoituksen 30.12. ja sen julkaistiin jo 4.1. eli siinä välissä ei ollut yhtään tavallista arkipäivää.

Toimitus teki tekstiini muutamia muitakin korjauksia, jotka kiistatta paransivat sitä. Edellisellä kerralla he pyyhkivät sähköpostiosoitteen pois, mutta nyt sen annettiin olla. Sen seurauksena sainkin sitten heti samana päivänä kolmelta henkilöltä varsinaista asiaa koskevaa palautetta sähköpostitse.

Kun minulla ei ole lupaa julkaista tässä muiden kirjoituksia, totean vain lyhyesti, että kommentoijista ainakin kaksi oli matkapuhelinalan ammattilaisia. He kertoivat lähinnä kehitteillä olevista tekniikoista, joilla matkapuhelinten lähiviestintäominaisuuksia parannetaan lähiaikoina.