©Timo Ahjos
www.ahjos.net/nato
Laadittu 16.5.2022
Päivitetty 16.9.2022
Ratifiointisivulle

 

Timo Ahjos muistelee ...

Suomen Natoon liittymisen vaiheet

16.09.2022 perjantai:
90% Naton jäsenmaista eli 27 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 74 päivässä!

31.08.2022 keskiviikko:
80% Naton jäsenmaista eli 24 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 58 päivässä!

09.08.2022 tiistai:
USA:n presidentti Joe Biden piti lyhyen puheen ja allekirjoitti Ruotsin ja Suomen ratifiointiasiakirjat tilaisuudessa, joka välitettiin Suomeenkin suorana lähetyksenä. Puheessaan hän totesi mm. että Putin sai juuri sitä, mitä hän ei halunnut. Hän halusi suomettaa Naton, mutta sen sijaan Suomi "natottui". Allekirjoituksen aikana hänen vieressään seisoivat Suomen ja Ruotsin Yhdysvaltain suurlähettiläät ja toisella puolella varapresidentti Kamala Harris, jonka puolisokin oli yleisön joukossa.

Aiemmin eli 3.8.2022 USA:n senaatti oli hyväksynyt ratifioinnin äänin 95-1. Yksi senaattori äänesti tyhjää.

03.08.2022 keskiviikko:
77% Naton jäsenmaista eli 23 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 30 päivässä!

29.07.2022 perjantai:
2/3 Naton jäsenmaista eli 20 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 25 päivässä!

21.07.2022 torstai:
60% Naton jäsenmaista eli 18 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 17 päivässä!

13.07.2022 keskiviikko:
40% Naton jäsenmaista eli 12 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 9 päivässä!

06.07.2022 keskiviikko:
20% Naton jäsenmaista eli 6 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 2 päivässä!

05.07.2022 tiistai klo 16:30:
Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod ilmoitti Twitterissä, että Tanska on jo tänään ensimmäisenä ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymissopimukset. Tämän jälkeen voit seurata muiden maiden ratifiointeja oheisella Ratifiointisivulla.

05.07.2022 tiistai klo 13:40:
Ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoivat pitämässään tiedotustilaisuudessa: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tarkkailijajäseniä tästä päivästä alkaen.

Tarkkailijajäsenet kutsutaan melkein kaikkiin kokouksiin, joista ensimmäinen on jo tänään. Heillä on kokouksissa puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Muualta aiemmin lukemani mukaan läsnäolo-oikeus on muissa kokouksissa paitsi niissä, joissa käsitellään ydinaseiden käyttöä.

05.07.2022 tiistai klo 8:15, IL.fi:
" Nato-suurlähettiläät allekirjoittavat Suomen ja Ruotsin jäsenyyden liittymispöytäkirjat tänään Naton neuvostossa. Allekirjoitustilaisuuden suora lähetys alkaa kello 10.45 Suomen aikaa Brysselissä. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi tilaisuuden aluksi lyhyesti.

Kello 12.30 Stoltenberg, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde pitävät tiedotustilaisuuden paikan päällä kansainväliselle medialle.

Kello 13.30 Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) puhuvat suomalaismedialle.

Iltalehti näyttää tilaisuudet suorana lähetyksenä.

Liittymiskeskustelut maanantaina

Suomen ja Naton edustajat kävivät liittymiskeskustelut maanantaina Brysselissä. Suomen valtuuskuntaa johti ulkoministeri Haavisto ja varapuheenjohtajana toimi puolustusministeri Kaikkonen.

Liittymiskeskusteluissa käsiteltiin viisi osa-aluetta: poliittiset kysymykset, mukaan lukien terrorismin torjunnan politiikka, puolustus- ja sotilaalliset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset sekä tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Keskusteluissa on käyty läpi aihealueittain Nato-jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja sitoumukset. Lisäksi Suomi vahvisti sitoutumisensa Pohjois-Atlantin sopimuksen sisältöön Naton sihteeristön esittämien kysymysten pohjalta. "

04.07.2022 maanantai klo 16, HS.fi:
" HS:N tietojen mukaan Suomen Nato-jäsenyyskeskustelut on saatu päätökseen. Neuvottelut alkoivat maanantaiaamuna ja päättyivät iltapäivällä. Kyseessä on käytännössä muodollisuus, hankalia asiakohtia ei ollut. Suomi ja Ruotsi ovat Nato-yhteensopivuudessaan pitkällä, minkä lisäksi neuvotteluihin oli ehditty jo kertaalleen valmistautua toukokuussa. Natolla on lista, jonka pohjalta keskusteluissa on käyty läpi Naton jäsenyyden velvoitteet. Ne tarkoittavat poliittisia, puolustuksellisia ja sotilaallisia, taloudellisia sekä turvallisuuteen liittyviä velvoitteita. Hakijamaan on luvattava sitoutua velvoitteisiin.

NATON jäsenmaat valmistautuvat allekirjoittamaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan Naton neuvostossa tiistaina 5. heinäkuuta. Allekirjoittajina ovat Nato-maiden suurlähettiläät. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) osallistuu allekirjoitustilaisuuteen. Myös Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Haavisto, Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitävät tiistaina Naton päämajassa yhteisen tiedotustilaisuuden allekirjoitusten jälkeen.

Suomi ja Ruotsi muuttuvat Naton tarkkailijajäseniksi sen jälkeen, kun liittymispöytäkirjat on allekirjoitettu. Se tarkoittaa, että ne pääsevät osallistumaan lähes kaikkeen Naton toimintaan eli kokouksiin, keskusteluihin ja informaation jakoon. Mailla ei kuitenkaan ole vielä artikla 5:n mukaisia turvatakuita, vaan ne tulevat vasta täysjäsenyyden myötä. Artikla 5:n mukaan aseellinen hyökkäys jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan.

Allekirjoituksen jälkeen Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat on ratifioitava eli vahvistettava jokaisessa Naton jäsenmaassa niiden kansallisten käytäntöjen mukaan. Monessa maassa tarvitaan parlamentin vahvistus. "

04.07.2022 maanantai klo 8, IS.fi:
" SUOMEN ja Naton on määrä käydä tänään liittymiskeskustelut, jotka edeltävät liittymispöytäkirjan allekirjoittamista. Liittymiskeskusteluissa keskustellaan Nato-jäsenyyden velvoitteista ja Pohjois-Atlantin sopimuksesta, johon Suomi sitoutuu.

Liittymiskeskustelut käy Suomen neuvotteluvaltuuskunta, jota johtaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto kertoi perjantaina, että sekä Suomi että Ruotsi ovat lähdössä tänään Brysseliin neuvottelemaan jäsenyyden ehdoista.

Keskustelujen on ennakoitu sujuvan päivässä tai korkeintaan kahdessa.

Suomen Nato-selonteon mukaan liittymiskeskustelut koskevat puolustus- ja sotilaallisten kysymysten lisäksi poliittisia ja oikeudellisia kysymyksiä, resurssikysymyksiä sekä tietoturvallisuutta. "

30.06.2022 torstai klo 14:16, IS.fi:
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvistaa, että Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirja allekirjoitetaan ensi tiistaina 5.7.2022. Paikalla ovat ilmeisesti maiden ulkoministerit ja mahdollisesti myös Suomen presidentti Niinistö ja Ruotsin pääministeri Andersson. "Todellisuudessa päätös on kuitenkin tehty jo eilen", hän sanoo.

Aiemmassa, klo 13:57 julkaistussa artikkelissa todettiin:
"Madridissa koolla olevat Nato-maiden johtajat ovat päättäneet kutsua Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi. Päätös kutsusta ja liittymispöytäkirjojen allekirjoituksesta on kirjattu huippukokouksen yhteiseen julistukseen.
Julistustekstin mukaan Nato-jäsenyys lisää Suomen ja Ruotsin turvallisuutta, vahvistaa Natoa ja tekee koko euroatlanttisesta alueesta turvallisemman.
Suomen ja Ruotsin turvallisuus on Natolle ensiarvoisen tärkeää, myös jo jäsenyysprosessin aikana, julistuksessa todetaan."

29.06.2022 keskiviikko klo 16
Nato antoi Madridissa pitämässään huippukokouksessa julkilausuman, jonka mukaan Nato on päättänyt kutsua Suomen ja Ruotsin sotilasliiton jäseniksi. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi kuitenkin, että Ruotsista ja Suomesta ei tule Naton tarkkailijajäseniä vielä Madridissa, koska hänen mukaansa eilen Madridissa tehty Turkki-Ruotsi-Suomi -kolmikantasopimus pitää hyväksyä vielä ainakin Ruotsin ja Turkin parlamenteissa.

Seuraava vaihe: Kun Turkki siihen suostuu
Naton neuvosto, joka koostuu kaikkien Nato-maiden Nato-suurlähettiläistä, kutsuu Suomen liittymiskeskusteluihin (accession talks), joiden kestoksi on arvioitu päivä tai kaksi. Liittymisneuvotteluiden päätyttyä Naton jäsenvaltiot allekirjoittavat Suomen liittymispöytäkirjan. Silloin Suomesta tulee Naton tarkkailijajäsen, joka voi osallistua Naton kokouksiin. Sen jälkeen Suomen jäsenyys pitää ratifioida kaikissa Naton 30:ssä jäsenmaassa. Pidän kirjaa ratifioinneista oheisella ratifiointisivulla.

18.05.2022 keskiviikko klo 16:30
Naton neuvosto, joka koostuu kaikkien Nato-maiden Nato-suurlähettiläistä, kokoontui sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin suurlähettiläät olivat antaneet Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille kirjeet, joissa maat ilmoittivat kiinnostuksensa liittyä Natoon. Naton neuvoston oli tarkoitus kutsua Suomi ja Ruotsi liittymisneuvotteluihin jo tänään, mutta Turkin edustaja esti sen. Suomen toiveena oli ollut, että liittymiskeskustelut päästäisiin aloittamaan tällä viikolla ja niiden kestoksi oli arvioitu päivä tai kaksi. Nyt näyttää siltä, että Suomen Nato-prosessi viivästyy.

18.05.2022 keskiviikko klo 9:10
Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen ja hänen ruotsalainen kollegansa Axel Wernhoff jättivät molempien maiden jäsenhakemukset Brysselissä Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille

 

Suomen hakemus   

 

×

Your excellency,

the President of the Republic of Finland has decided to confirm to the North Atlantic Treaty Organization Finland's interest to accede to the North Atlantic Treaty and in engaging in the accesion talks with NATO. The Parliament of Finland was heard in the process.

I have therefore the honor to convey this interest to you on behalf of the Government of Finland.

I would also like to confirm that Finland's decision to apply for NATO membership enjoys wide parliamentary and public support.

Yours sincerely,

Pekka Haavisto

Minister for Foreign Affairs

Finland

×

Arvoisa vastaanottaja,

Suomen tasavallan presidentti on päättänyt vahvistaa Pohjois-Atlantin puolustusliitolle Suomen kiinnostuksen liittyä Pohjois-Atlantin sopimukseen ja aloittaa liittymisneuvottelut Naton kanssa. Suomen eduskuntaa kuultiin päätöksen aikana.

Minulla on siksi kunnia välittää kiinnostuksemme teille Suomen hallituksen puolesta.

Haluaisin lisäksi vahvistaa, että Suomen päätös hakea Naton jäsenyyttä on saanut taakseen laajan parlamentaarisen ja kansallisen tuen.

Vilpittömästi teidän,

Pekka Haavisto

Suomen ulkoministeri

(Suomennoksen lähde: IS.fi)
17.05.2022 tiistai klo 18:13
Ulkoministeri Pekka Haavisto on allekirjoittanut Suomen jäsenhakemuksen Natoon presidentin esittelyn jälkeen. Se pidettiin Helsingissä, mutta presidentti Niinistö osallistui siihen videoyhteydellä Tukholmasta. Video allekirjoittamisesta (1 min)

17.05.2022 tiistai klo 15:30
Eduskunta äänesti: Eduskunta kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä äänin 188-8. Poissa oli 3, tyhjiä nolla. Kannatus oli siis 96% läsnä olleitten kansanedustajien äänistä. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan hakemuskirje Natoon allekirjoitetaan tänä iltana. Asia päätetään presidentin esittelyssä, minkä jälkeen ulkoministeri allekirjoittaa asiakirjan ja suurlähettiläs toimittaa kirjeen Natolle. Ruotsin hakemus allekirjoitettiin aiemmin tänään. Ilmeisesti molempien maiden hakemukset viedään yhdessä Natolle huomenna.

17.05.2022 tiistai klo 12 alkaen
Eduskunta jatkaa keskustelua hallituksen Nato-selonteosta.

17.05.2022 tiistai klo 11 alkaen
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tekevät 2-päiväisen valtiovierailun Ruotsiin kuningas Kaarle XVI Kustaan kutsumina. Vierailulla painottuvat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset. Esillä ovat myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, yhteistyö kriisivalmiuden alalla ja vihreä siirtymä. (Lähde: IS.fi)

16.05.2022 maanantai klo 16:04
Ruotsin pääministeri: Hallitus on tehnyt päätöksen Naton jäsenyyden hakemisesta.

16.05.2022 maanantai klo 15:23
Putin: Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys ei merkitse Venäjälle "suoraa uhkaa", mutta sotilaallisen infrastruktuurin lisääntyminen alueella saisi Venäjän vastatoimiin.

16.05.2022 maanantai klo 10
Eduskunta aloitti Suomen Nato-hakemuksen käsittelyn. Eduskunnan päätöstä ei tässä vaiheessa välttämättä tarvittaisi, mutta TP-Utva kirjasi päätökseensä, että se pyytää presidenttiä jättämään jäsenhakemuksen eduskunnan kuulemisen jälkeen. On toivottavaa, että joku kansanedustaja vastustaa Natoon liittymistä, koska silloin siitä äänestetään, jolloin jokainen kansanedustaja joutuu julkistamaan oman kantansa. Ellei vastaehdotusta olisi, ei olisi myöskään äänestystä. Silloin tieto kannatuksen tämänhetkisestä laajuudesta jäisi vain epävirallisten mielipidetiedustelujen varaan.

15.05.2022 sunnuntai
TP-Utva päätti, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä. (TP = tasavallan presidentti, Utva = hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta)

© Copyright: Timo Ahjos 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.