ZONE PLUS ELÄMÄNTAPANA

Hormonaaliseen ihannetilaan ravinnon ja liikunnan avulla


TEORIAN ESITTELYJÄ SUOMEKSI:

MUUTA AIHEESEEN LIITTYVÄÄ:

OMAKOHTAISIA KOKEMUKSIA:

JOHDANTO:

Zone on amerikkalaisen tri Barry Sears'in esittelemä menetelmä, jossa ruokailun ja liikunnan avulla vaikutetaan hormonijärjestelmään. Hormonijärjestelmä sitten puolestaan vaikuttaa moniin eri asioihin. Eräs ylipainoiselle nykyihmiselle tärkeä asia on kehon rasvavarastojen avaaminen aktiiviseen hyötykäyttöön energialähteeksi. Kysymys on ihmisen paluusta alkuperäiseen normaalitilaan, josta monet ovat vieraantuneet jouduttuaan "hiilihydraattikierteeseen".

Hiilihydraattikierre on olotila, jossa ihminen syö jatkuvasti suhteettoman paljon hiilihydraattipitoisia ravinteita, koska tuntee makeanhimoa, nälkää, väsymystä tai energian puutetta. Jatkuvasta syömisestä huolimatta ihminen tuntee itsensä kuitenkin lähes koko ajan nälkäiseksi ja voimattomaksi - niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Väärä ruokavalio aiheuttaa nimittäin sen, että elimistön suurin energiavarasto, rasva, jää hyödyntämättä hormonaalisista syistä. Samalla syöty liiallinen hiilihydraatti muuttuu rasvaksi ja varastoituu sellaisena elimistöön.

Tri Sears'in esittämällä teorialla on kriitikkonsa USA:ssakin. Maallikon on mahdotonta ottaa mitään kantaa lääketieteelliseen väittelyyn eri hormonien vaikutusmekanismeista. Mutta maallikkokin tuntee sisällään, mikä ero on tasapainoisen zone-aterian jälkeisessä olotilassa verrattuna aiempaan.

Zone on ruokavalioon ja liikuntaan perustuva "peli", jota ihminen pelaa päivittän joka kerta syödessään tai harrastaessaan liikuntaa. Kuinka hyvin peli sujuu, sen jokainen pelaaja tuntee nahoissaan. Zone ei perustu ollenkaan kalorien laskentaan vaan syömisen ja liikunnan hormonaalisten vaikutusmekanismien ymmärtämiseen ja hyödyntämiseen.

Zone Diet on rekisteröity tavaramerkki, jonka omistaa amerikkalainen Eicotech Corporation. Zonen perusteet löytyvät tri Barry Searsin kirjasta Zone - Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan.

Näillä omilla Web-sivuillani esittelen oman tulkintani ja sovellukseni Zonesta. Selvyyden vuoksi kutsun sitä nimellä Zone Plus. Tarkoitukseni on tulkita tri Searsia oikein, mutta olen maallikko, jolla ei ole mitään kaupallista suhdetta tai suoraa keskustelukontaktia tri Sears'iin tai hänen yhtiöönsä. Tahattomat virhetulkinnat ovat siis mahdollisia. Olennaisin ero Zonen ja oman Zone Plussani välillä on se, että täydennän näillä sivuilla esitettävää aineistoa myös muista lähteistä, jotka oman näkemykseni mukaan edustavat perustaltaan samaa ravinto-oppia kuin Zone. Sellaisia ovat ainakin ranskalaisen Michel Montignac'in kirjat. Valitettavasti minulla ei ole käytännössä mahdollisuutta tarkistaa, mitä mieltä Sears on Montignac'in tai muiden antamista neuvoista.

Näiden sivujen laadinta on aloitettu marraskuun 1999 lopulla. Omaa viikkoraporttiani täydennän viikottain ja muuta aineistoa tarpeen mukaan. Kannattaa siis käydä toistekin katsomassa. Ja ennen kaikkea: Toivottavasti nämä sivut antavat sinullekin vinkin siitä, että hiilihydraattikierteestä on mahdollista päästä irti ja sen myötä alkaa nauttia hyvän olon tunteesta ja energisyydestä! Kun innostut, hanki jokin tai useampikin Sears'in tai Montignac'in kirjoista ja opiskele asiat niistä. Näillä sivuilla esitetty aineisto on jo tekijänoikeudellisista syistä puutteellista ja on tarkoitettu vain idean herättämiseksi.

Tervetuloa!

PS: Mikäli löysit tämän sivun jollakin hakukoneella, et ehkä näe tämän ympärillä olevia valikoita. Normaali sisääntulo-osoite on joko www.ahjos.net/zone tai www.ahjos.net/ravinto.