©Timo Ahjos
www.ahjos.net/nato
Laadittu 2.4.2023
Päivitetty 7.3.2024
Ratifiointisivulle
Suomi-sivulle

 

Timo Ahjos muistelee ...

 

 

Ruotsin Natoon liittymisen vaiheet

Tämänhetkinen tilanne:
Ruotsista tuli Naton jäsen 7.3.2024, kun:
  1. Kaikki nykyiset Nato-maat olivat ratifioneet Ruotsin liittymisen Natoon ja tallentaneet päätösasiakirjat Washingtonissa USA:n ulkoministeriön holviin.
  2. Naton pääsihteeri oli lähettänyt Ruotsille kutsun liittyä Pohjois-Atlantin sopimukseen eli Natoon.
  3. Ruotsi oli tehnyt lopullisen päätöksen liittyä Natoon ja päätös oli viety Washingtonissa em. holviin. Sillä hetkellä Ruotsista tuli Naton jäsen. (Suomen jäsenyys tuli voimaan, kun Suomen ulkoministeri luovutti päätösasiakirjan USA:n ulkoministerille Brysselissä.)

7.3.2024 torstai klo 18:30
USA:n ulkoministeri Antony J. Blinken ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson pitivät Washingtonissa ulkoministeriössä tiedotustilaisuuden, jossa Kristersson luovutti Ruotsin liittymisasiakirjan Blinkenille. Hän antoi sen heti jollekin virkamiehelle, joka vei sen pois.

7.3.2024 torstai klo 17:40, kopioitu Iltasanomien artikkelista
UNKARI on luovuttanut Ruotsin Nato-jäsenyysasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriölle, kertoo Ruotsin hallitus. Luovutuksen jälkeen viimeinen este Ruotsin Nato-jäsenyyden tieltä on poistunut. Ruotsista tulee virallisesti Naton täysjäsen tänään kello kuuden jälkeen Suomen aikaa, kun pääministeri Ulf Kristersson luovuttaa Ruotsin liittymisasiakirjan Yhdysvaltain ulkoministerille Antony Blinkenille. ISTV näyttää tiedotustilaisuuden suorana.

7.3.2024 torstai klo 14, kopioitu Iltasanomien artikkelista
RUOTSISTA tulee tänään virallisesti Naton 32. jäsenmaa, vahvistaa Valkoinen talo. Asia kerrotaan Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin tänään illalla pidettävän kansakunnan tilaa käsittelevän puheen vieraslistalla.

Washingtonissa vieraileva Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson on kutsuttu seuraamaan Bidenin puhetta kunniapaikalta Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Jill Bidenin aitiosta. Kristersson ja Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström saapuivat yöllä Suomen aikaa Washingtoniin vierailulle.

UNKARIN ulkoministeri Peter Szijjarto kertoi Facebookissa saapuneensa Washingtoniin varhain aamulla Suomen aikaa. Mukanaan hänellä on Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointiasiakirjat. Unkari hyväksyi Ruotsin jäsenyyden viimeisenä Naton jäsenmaana lähes kahden vuoden viivyttelyn jälkeen. Uuden maan jäsenyyttä juhlistava lipunnostoseremonia on määrä järjestää sotilasliiton päämajassa Brysselissä maanantaina.

5.3.2024 tiistai, kopioitu Iltalehden artikkelista
Unkarin tuore presidentti Tamás Sulyok on tiistaina allekirjoittanut Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin.

2.3.2024 lauantai, kopioitu Iltasanomien artikkelista
UNKARIN virkaa tekevä presidentti Laszlo Köver on allekirjoittanut Ruotsin Nato-hakemuksen ratifioinnin maan parlamentin puhemiehen ominaisuudessa. Asiasta kertovan uutistoimisto Reutersin mukaan seuraavaksi ratifiointi menee vielä presidentin kansliaan vahvistettavaksi.

Laszlo Köver on parlamentin puhemies, mutta toimii virkaa tekevänä presidenttinä, sillä edellinen varsinainen presidentti Katalin Novak erosi helmikuun alussa.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin tiedottajan mukaan Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi vaati vielä Unkarin uuden presidentin Tamas Sulyokin allekirjoituksen, uutistoimisto TT kertoo. Sulyok aloittaa virassaan ensi viikolla.

26.2.2024 torstai, kopioitu Iltasanomien artikkelista
UNKARIN parlamentti ratifioi maanantaina 26.2.2024 Ruotsin Nato-jäsenyyden. Unkari oli viimeinen Nato-maa, joka ei ollut näin vielä tehnyt. Seuraavaksi Unkarin presidentin tai puhemiehen on vielä allekirjoitettava ratifiointi.

Presidentillä tai puhemiehellä on viisi päivää aikaa allekirjoittaa asiakirja. Sen jälkeen ratifiointi­asiakirja on talletettava fyysisesti Yhdysvaltain ulko­ministeriöön Washingtoniin.

Ruotsista tulee Naton 32. jäsenvaltio. Parhaimmillaan sinikeltainen lippu voi nousta salkoon Naton päämajan edustalla Brysselissä jo tämän viikon lopulla.

25.1.2024 torstai, lainattu Iltasanomien artikkelista
TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdogan on hyväksynyt allekirjoituksellaan Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioinnin. Reutersin mukaan asia käy ilmi Turkin presidentinhallinnon virallisesta lehdestä.

Ruotsin Nato-jäsenyyden ovat hyväksyneet nyt kaikki sotilasliiton jäsenmaat Unkaria lukuun ottamatta. Tiistaina Unkarin pääministeri Viktor Orban kertoi tukevansa Ruotsin liittymistä Natoon. Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi torstaina suostuvansa Orbanin kutsuun saapua Budapestiin keskustelemaan maiden välisistä asioista. Kristerssonin mukaan tapaaminen voidaan järjestää Budapestissä molemmille sopivana ajankohtana. Hän ei tarkentanut, olisiko hän menossa Budapestiin ennen Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia vai sen jälkeen.

22.1.2024 maanantai, lainattu Iltalehden artikkelista
Turkin parlamentti on hyväksynyt Ruotsin Nato-jäsenyyden. Istuntotauolta tiistaina palannut parlamentti keskusteli asiasta yli neljännen tunnin ajan ennen äänestystä, jossa se hyväksyi asian äänin 287–55. Seuraavaksi Ruotsin Nato-hakemus siirtyy Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin pöydälle. Hänen odotetaan hyväksyvän asian ja päättävän venyneen prosessin Turkin osalta.

Kun Turkki saa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioitua, Ruotsi tarvitsee enää Unkarin hyväksynnän päästäkseen puolustusliiton 32. jäsenvaltioksi. Unkarin aikeista tosin ei tällä hetkellä ota selkoa juuri kukaan. Unkarin pääministeri Viktor Orbán kertoi tiistaina kutsuneensa Kristerssonin neuvottelemaan Ruotsin pääsystä Natoon. Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ilmoitti kuitenkin, ettei asiasta ole mitään keskusteltavaa. – En näe mitään syytä neuvotella tässä vaiheessa, hän vastasi jyrkästi uutistoimisto AFP:n mukaan.

26.12.2023 tiistai, lainattu Iltalehden artikkelista
Turkin parlamentin ulkoasiainvaliokunta on tiistaina hyväksynyt Ruotsin Nato-hakemuksen. Jäsenhakemus tulee yhä hyväksyä sekä Turkin parlamentin että presidentti Recep Tayyip Erdoganin toimesta. Toistaiseksi Turkin parlamentin äänestyspäivää ei kuitenkaan ole asetettu ja jäsenyysprosessin seuraavien askelten aikataulu on yhä epäselvä. Ulkoasiainvaliokunnan johtaja Fuat Oktay varoitti tiistaina, ettei parlamentin äänestystä välttämättä tulla järjestämään nopealla aikataululla. Turkin ohella Ruotsin Nato-jäsenyydelle odotetaan yhä Unkarin hyväksyntää.

Ruotsin Nato-ratifiointi on yhdistetty yhä enenevissä määrin Turkin ja Yhdysvaltojen välisiin F16-hävittäjäkauppoihin, joita Turkki on kertonut tavoittelevansa ilmavoimiaan päivittääkseen. Lisäksi Turkki vaatii Naton liittolaisten kuten Kanadan poistavan Turkille asettamiaan asekaupan rajoitteitaan. Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on toistuvasti luvannut edetä Turkin vaatimien hävittäjäkauppojen kanssa. Yhdysvaltain kongressi sen sijaan on vastustanut asiaa, vedoten Turkkiin liitettyihin ihmisoikeusloukkauksiin sekä pitkäaikaisiin jännitteisiin Kreikan kanssa. Lisäksi myös Erdoganin Israelin vastainen retoriikka on viime aikoina herättänyt huolta Washingtonissa, uutistoimisto kertoo.

24.10.2023 tiistai, lainattu Helsingin Sanomien artikkelista
TURKIN presidentti Recep Tayyip Erdogan siirsi Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen maansa parlamentin ratifioitavaksi maanantaina 23.10.2023. TURKIN parlamentin eli suuren kansalliskokouksen puhemies Numan Kurtulmus aikoo lähettää Ruotsin Nato-ratifioinnin ulkoasiainvaliokunnan käsiteltäväksi keskiviikkona 25.10.2023 palattuaan Turkkin Prahasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

UNKARISSA sosiaalidemokraattinen oppositiopuolue MSZP esittää maan parlamentin kutsumista ensi viikolla ylimääräiseen istuntoon käsittelemään Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia, kertoo Ruotsin televisio SVT. Puolueen julkistaman tiedotteen mukaan Ruotsin jäsenyydestä olisi syytä äänestää ensi maanantaina tai viimeistään tiistaina. -- Parlamenttiedustaja Ágnes Vadai kertoi tiistaina uutistoimisto TT:lle, että Unkarin Fidesz-valtapuolue hylkäsi opposition pyynnön ylimääräisen kokouksen järjestämisestä asian käsittelemiseksi. Seuraava varsinainen istuntoviikko alkaa 6. marraskuuta.

11.7.2023 tiistai, lainattu Iltalehden artikkelista, jonka laati Mikael Shepelenko
"Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvisti maanantai-iltana Vilnan Nato-huippukokouksessa Turkin aikovan ratifioida Ruotsin Nato-jäsenyyden.
Aiemmin maanantaina Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson oli tavannut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin. Tapaamisessaan he pääsivät sopimukseen, jonka seurauksena Turkki hyväksyy Ruotsin sotilasliiton jäseneksi.
Sopimuksessa sovitaan tiiviistä yhteistyöstä terrorismin torjunnassa ja kaupan edistämisessä. Uuden asiakirjan pohja on aiemmassa Madridin yhteistyöjulistuksessa. Ruotsin yleisradio SVT selvitti, millaisen sopimuksen maat aikovat solmia. — Nämä ovat sopimuksen kohdat:
  1. Ruotsi on muuttanut merkittävästi perustuslakiaan ja lakejaan sekä laajentanut terrorisminvastaisia toimiaan kurdien itsehallintoa ajavaa PKK:ta vastaan viime vuoden aikana. Ruotsi on myös aloittanut uudelleen aseiden viennin Turkkiin. Näistä kohdista sovittiin jo aiemmin viime vuoden Madridin Nato-huippukokouksessa.
  2. Ruotsi ja Turkki ovat sopineet jatkavansa Madridin sopimuksen mukaista yhteistyötä ja perustavansa uuden ministeritason turvallisuusyhteistyön. Tämä niin kutsuttu Security Compact -yhteistyö keskittyy terrorismin torjuntaan sen eri muodoissa. Ruotsi sitoutuu myös olemaan antamatta tukeaan YPG ja FETO -järjestöille. (YPG on Syyriassa toimiva aseistautunut ryhmä, joka puolustaa Syyriassa sijaitsevaa Rojavan itsehallintoaluetta. FETO puolestaan on turkkilaisten nimitys Gülen-liikkeelle.)
  3. Sekä Ruotsi että Turkki ovat yhtä mieltä siitä, että terrorismin torjunta on pitkään aikavälin pyrkimys, joka ulottuu myös Ruotsin Nato-hakemusprosessin ulkopuolelle. Jens Stoltenberg vahvistaa Naton tuomitsevan jyrkästi terrorismin sen kaikissa muodoissaan.
  4. Nato, Turkki ja Ruotsi tunnustavat periaatteen, jonka mukaan liittoutuneiden välisessä puolustustarvikekaupassa tai -investoinneissa ei saa olla rajoituksia, esteitä tai pakotteita. Jos niitä on olemassa, ne poistetaan.
  5. Ruotsi ja Turkki toteavat, että taloudellista yhteistyötä tulee lisätä. Molempien maiden tulee maksimoida mahdollisuutensa lisätä keskinäistä kauppaa ja investointeja.
  6. Ruotsi tukee aktiivisesti Turkin pyrkimyksiä liittyä EU:hun, edistää Turkin ja EU:n välisen tulliliiton nykyaikaistamista ja yksinkertaistaa Turkin kansalaisten viisumiprosessia EU:hun.
Näiden seikkojen perusteella ja ottaen huomioon euroatlanttisen alueen puolustamisen tärkeyden Turkin parlamentti ratifioi Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksen."

4.4.2023 tiistai
Ulkoministeri Haavisto antoi USA:n ulkoministerille Suomen päätösasiakirjan Natoon liittymisestä, jolloin Suomesta tuli sillä hetkellä Naton jäsen. Heti sen jälkeen Haavisto antoi toisen päätösasiakirjan, jolla Suomi ratifioi Ruotsin liittymisen Natoon.

Joskus vuoden 2023 alussa
Unkari ja Turkki päättivät käsitellä Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon erillisinä asioina.

13.12.2022 tiistai, lainattu Iltasanomien artikkelista:
"UNKARIN parlamentti aloittaa keskustelun Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ratifioinnista 20. helmikuuta, kertoi pääministeri Viktor Orbanin kansliapäällikkö Gergely Gylyas tiistaina. Asiasta uutisoi Reuters."

3.10.2022 maanantai:
Ensimmäinen kielteinen päätös, lähde Iltasanomat 3.10.2022 klo 21:39:
"Unkarin pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue tyrmäsi maanantaina parlamentissa sosialistien ehdotuksen, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä sotilasliitto Natossa olisi äänestetty tiistaina, kertoi Nepszava-lehti. Ehdotus kaatui äänin 117–39.

Unkari ja Turkki ovat ainoat Nato-maat, jotka eivät vielä ole hyväksyneet jäsenyyttä. Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto on aikaisemmin todennut, että Unkari kannattaa maiden jäsenyyttä, mutta Turkin aikaisemmin esittämät turvallisuushuolet tulee myös ottaa huomioon. Orban itse sanoi kesällä, että hänen hallituksensa keskustelee jäsenyyksistä "syksyn aikana". "

27.09.2022 tiistai:
93% Naton jäsenmaista eli 28 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 85 päivässä! Siis kaikki muut paitsi Unkari ja Turkki oheisen Ratifiointisivun mukaisesti.

09.08.2022 tiistai:
USA:n presidentti Joe Biden piti lyhyen puheen ja allekirjoitti Ruotsin ja Suomen ratifiointiasiakirjat tilaisuudessa, joka välitettiin Suomeenkin suorana lähetyksenä. Puheessaan hän totesi mm. että Putin sai juuri sitä, mitä hän ei halunnut. Hän halusi suomettaa Naton, mutta sen sijaan Suomi "natottui". Allekirjoituksen aikana hänen vieressään seisoivat Suomen ja Ruotsin Yhdysvaltain suurlähettiläät ja toisella puolella varapresidentti Kamala Harris, jonka puolisokin oli yleisön joukossa.

Aiemmin eli 3.8.2022 USA:n senaatti oli hyväksynyt ratifioinnin äänin 95-1. Yksi senaattori äänesti tyhjää.

03.08.2022 keskiviikko:
77% Naton jäsenmaista eli 23 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 30 päivässä!

29.07.2022 perjantai:
2/3 Naton jäsenmaista eli 20 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 25 päivässä!

21.07.2022 torstai:
60% Naton jäsenmaista eli 18 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 17 päivässä!

13.07.2022 keskiviikko:
40% Naton jäsenmaista eli 12 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 9 päivässä!

06.07.2022 keskiviikko:
20% Naton jäsenmaista eli 6 maata ratifioi Suomen ja Ruotsin liittymissopimuksen 2 päivässä!

05.07.2022 tiistai klo 16:30:
Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod ilmoitti Twitterissä, että Tanska on jo tänään ensimmäisenä ratifioinut Suomen ja Ruotsin liittymissopimukset. Tämän jälkeen voit seurata muiden maiden ratifiointeja oheisella Ratifiointisivulla.

05.07.2022 tiistai klo 13:40:
Ulkoministeri Pekka Haavisto ja puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoivat pitämässään tiedotustilaisuudessa: Suomi ja Ruotsi ovat Naton tarkkailijajäseniä tästä päivästä alkaen.

Tarkkailijajäsenet kutsutaan melkein kaikkiin kokouksiin, joista ensimmäinen on jo tänään. Heillä on kokouksissa puheoikeus, mutta ei äänioikeutta. Muualta aiemmin lukemani mukaan läsnäolo-oikeus on muissa kokouksissa paitsi niissä, joissa käsitellään ydinaseiden käyttöä.

05.07.2022 tiistai klo 8:15, IL.fi:
" Nato-suurlähettiläät allekirjoittavat Suomen ja Ruotsin jäsenyyden liittymispöytäkirjat tänään Naton neuvostossa. Allekirjoitustilaisuuden suora lähetys alkaa kello 10.45 Suomen aikaa Brysselissä. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kommentoi tilaisuuden aluksi lyhyesti.

Kello 12.30 Stoltenberg, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde pitävät tiedotustilaisuuden paikan päällä kansainväliselle medialle.

Liittymiskeskustelut maanantaina

Suomen ja Naton edustajat kävivät liittymiskeskustelut maanantaina Brysselissä. Suomen valtuuskuntaa johti ulkoministeri Haavisto ja varapuheenjohtajana toimi puolustusministeri Kaikkonen.

Liittymiskeskusteluissa käsiteltiin viisi osa-aluetta: poliittiset kysymykset, mukaan lukien terrorismin torjunnan politiikka, puolustus- ja sotilaalliset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset sekä tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Keskusteluissa on käyty läpi aihealueittain Nato-jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja sitoumukset. Lisäksi Suomi vahvisti sitoutumisensa Pohjois-Atlantin sopimuksen sisältöön Naton sihteeristön esittämien kysymysten pohjalta. "

04.07.2022 maanantai klo 16, HS.fi:
" HS:N tietojen mukaan Suomen Nato-jäsenyyskeskustelut on saatu päätökseen. Neuvottelut alkoivat maanantaiaamuna ja päättyivät iltapäivällä. Kyseessä on käytännössä muodollisuus, hankalia asiakohtia ei ollut. Suomi ja Ruotsi ovat Nato-yhteensopivuudessaan pitkällä, minkä lisäksi neuvotteluihin oli ehditty jo kertaalleen valmistautua toukokuussa. Natolla on lista, jonka pohjalta keskusteluissa on käyty läpi Naton jäsenyyden velvoitteet. Ne tarkoittavat poliittisia, puolustuksellisia ja sotilaallisia, taloudellisia sekä turvallisuuteen liittyviä velvoitteita. Hakijamaan on luvattava sitoutua velvoitteisiin.

NATON jäsenmaat valmistautuvat allekirjoittamaan Suomen Nato-jäsenyyttä koskevan liittymispöytäkirjan Naton neuvostossa tiistaina 5. heinäkuuta. Allekirjoittajina ovat Nato-maiden suurlähettiläät. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) osallistuu allekirjoitustilaisuuteen. Myös Ruotsin Nato-jäsenyyttä koskeva liittymispöytäkirja allekirjoitetaan samassa tilaisuudessa. Haavisto, Ruotsin ulkoministeri Ann Linde ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitävät tiistaina Naton päämajassa yhteisen tiedotustilaisuuden allekirjoitusten jälkeen.

Suomi ja Ruotsi muuttuvat Naton tarkkailijajäseniksi sen jälkeen, kun liittymispöytäkirjat on allekirjoitettu. Se tarkoittaa, että ne pääsevät osallistumaan lähes kaikkeen Naton toimintaan eli kokouksiin, keskusteluihin ja informaation jakoon. Mailla ei kuitenkaan ole vielä artikla 5:n mukaisia turvatakuita, vaan ne tulevat vasta täysjäsenyyden myötä. Artikla 5:n mukaan aseellinen hyökkäys jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäsenvaltioita vastaan.

Allekirjoituksen jälkeen Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirjat on ratifioitava eli vahvistettava jokaisessa Naton jäsenmaassa niiden kansallisten käytäntöjen mukaan. Monessa maassa tarvitaan parlamentin vahvistus. "

04.07.2022 maanantai klo 8, IS.fi:
" SUOMEN ja Naton on määrä käydä tänään liittymiskeskustelut, jotka edeltävät liittymispöytäkirjan allekirjoittamista. Liittymiskeskusteluissa keskustellaan Nato-jäsenyyden velvoitteista ja Pohjois-Atlantin sopimuksesta, johon Suomi sitoutuu.

Liittymiskeskustelut käy Suomen neuvotteluvaltuuskunta, jota johtaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Haavisto kertoi perjantaina, että sekä Suomi että Ruotsi ovat lähdössä tänään Brysseliin neuvottelemaan jäsenyyden ehdoista.

Keskustelujen on ennakoitu sujuvan päivässä tai korkeintaan kahdessa.

Suomen Nato-selonteon mukaan liittymiskeskustelut koskevat puolustus- ja sotilaallisten kysymysten lisäksi poliittisia ja oikeudellisia kysymyksiä, resurssikysymyksiä sekä tietoturvallisuutta. "

30.06.2022 torstai klo 14:16, IS.fi:
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vahvistaa, että Suomen ja Ruotsin liittymispöytäkirja allekirjoitetaan ensi tiistaina 5.7.2022. Paikalla ovat ilmeisesti maiden ulkoministerit ja mahdollisesti myös Suomen presidentti Niinistö ja Ruotsin pääministeri Andersson. "Todellisuudessa päätös on kuitenkin tehty jo eilen", hän sanoo.

Aiemmassa, klo 13:57 julkaistussa artikkelissa todettiin:
"Madridissa koolla olevat Nato-maiden johtajat ovat päättäneet kutsua Suomen ja Ruotsin liittokunnan jäseniksi. Päätös kutsusta ja liittymispöytäkirjojen allekirjoituksesta on kirjattu huippukokouksen yhteiseen julistukseen.
Julistustekstin mukaan Nato-jäsenyys lisää Suomen ja Ruotsin turvallisuutta, vahvistaa Natoa ja tekee koko euroatlanttisesta alueesta turvallisemman.
Suomen ja Ruotsin turvallisuus on Natolle ensiarvoisen tärkeää, myös jo jäsenyysprosessin aikana, julistuksessa todetaan."

29.06.2022 keskiviikko klo 16
Nato antoi Madridissa pitämässään huippukokouksessa julkilausuman, jonka mukaan Nato on päättänyt kutsua Suomen ja Ruotsin sotilasliiton jäseniksi. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson sanoi kuitenkin, että Ruotsista ja Suomesta ei tule Naton tarkkailijajäseniä vielä Madridissa, koska hänen mukaansa eilen Madridissa tehty Turkki-Ruotsi-Suomi -kolmikantasopimus pitää hyväksyä vielä ainakin Ruotsin ja Turkin parlamenteissa.

18.05.2022 keskiviikko klo 16:30
Naton neuvosto, joka koostuu kaikkien Nato-maiden Nato-suurlähettiläistä, kokoontui sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin suurlähettiläät olivat antaneet Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille kirjeet, joissa maat ilmoittivat kiinnostuksensa liittyä Natoon. Naton neuvoston oli tarkoitus kutsua Suomi ja Ruotsi liittymisneuvotteluihin jo tänään, mutta Turkin edustaja esti sen. Suomen toiveena oli ollut, että liittymiskeskustelut päästäisiin aloittamaan tällä viikolla ja niiden kestoksi oli arvioitu päivä tai kaksi. Nyt näyttää siltä, että Suomen ja Ruotsin Nato-prosessi viivästyy.

18.05.2022 keskiviikko klo 9:10
Suomen Nato-suurlähettiläs Klaus Korhonen ja hänen ruotsalainen kollegansa Axel Wernhoff jättivät molempien maiden jäsenhakemukset Brysselissä Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergille

17.05.2022 tiistai klo 18:13
Ulkoministeri Pekka Haavisto on allekirjoittanut Suomen jäsenhakemuksen Natoon presidentin esittelyn jälkeen. Se pidettiin Helsingissä, mutta presidentti Niinistö osallistui siihen videoyhteydellä Tukholmasta.

17.05.2022 tiistai klo 15:30
Eduskunta äänesti: Eduskunta kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä äänin 188-8. Poissa oli 3, tyhjiä nolla. Kannatus oli siis 96% läsnä olleitten kansanedustajien äänistä. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan hakemuskirje Natoon allekirjoitetaan tänä iltana. Asia päätetään presidentin esittelyssä, minkä jälkeen ulkoministeri allekirjoittaa asiakirjan ja suurlähettiläs toimittaa kirjeen Natolle. Ruotsin hakemus allekirjoitettiin aiemmin tänään. Ilmeisesti molempien maiden hakemukset viedään yhdessä Natolle huomenna.

17.05.2022 tiistai klo 11 alkaen
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tekevät 2-päiväisen valtiovierailun Ruotsiin kuningas Kaarle XVI Kustaan kutsumina. Vierailulla painottuvat ajankohtaiset turvallisuuspoliittiset kysymykset. Esillä ovat myös Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, yhteistyö kriisivalmiuden alalla ja vihreä siirtymä. (Lähde: IS.fi)

16.05.2022 maanantai klo 16:04
Ruotsin pääministeri: Hallitus on tehnyt päätöksen Naton jäsenyyden hakemisesta.

16.05.2022 maanantai klo 15:23
Presidentti Putin: Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyys ei merkitse Venäjälle "suoraa uhkaa", mutta sotilaallisen infrastruktuurin lisääntyminen alueella saisi Venäjän vastatoimiin.

© Copyright: Timo Ahjos 2024. Kaikki oikeudet pidätetään.